Sunday, March 25, 2012

Kačių maistas: dažniausios šeimininkų klaidos

Kačių maistas – vienas iš svarbiausių pasirinkimų sveikos ir žvalios katės auginime. Mes darome nemažai klaidų savo kasdienėje mityboje: vartojame per daug cukraus ar per daug druskos, valgome per mažai arba per daug.  O kokias klaidas dažniausiai darome maitindami savo augintinius? Katės, deja, negali papasakoti, kas negerai ir dažnai tai paaiškėja tik katei sunegalavus.






Kačių maistas per dideliais kiekiais
Ko gero dažniausia šeimininkų daroma klaida – katės peršėrimas. O nutukimas – dažniausia kačių liga. Nors minkštas putlus kačiukas ir atrodo labai mielas ir simpatiškas, tačiau antsvoris sukelia daugybę negalavimų: nuo diabeto iki atrtrito, nuo šlapimo takų ligų iki širdies problemų.

Dažnai neapgalvotai kačių maistas duodamas didesniai kiekiais nei reikia katei. Tačiau viena pagrindinių bėdų ta, kad šiuolaikinės katės yra sėslesnės lyginant su laikais, kai jos gyveno gatvėse ir buvo kur kas judresnės. Dabar jų poreikis maistinėms medžiagoms kur kas maženis ir peršerti labai lengva.

Taigi, kiek maisto reikia katei? Vidurkis, rekomenduojamas specialistų yra apie 50-70 kilokalorijų katės kūno kilogramui per dieną, norint palaikyti sveiką, normalų svorį. Tačiau daugelis iš mūsų nėra tikri kas tas „normalus svoris“, be to jis gali priklausyti nuo katės veislės ypatybių. Tai nustatyti ir realiausiai įvertinti gali padėti veterinaras.

Tik sausas kačių maistas

Didelė kačių augintojų klaidas tik sauso maisto davimas katei. Šiandieninės naminės katės evoliuconavo palikusios savo protėvių laukinius namus, tačiau gavusios jų palikimą: gracingumą, medžioklės sugebėjimus, o taip pat ir didelį poreikį vandeniui. Tačiau kačių troškulio pojūtis yra silpnesnis nei šunų. Sąmoningai vandens jos nėra linkusios lakti, taip kaip tai darytų šuo. Ir kadangi kačių šlapimas natūraliai ir taip yra koncentruotas, kai duodamas vien sausas maistas katėms, rizikuojame jų šlapimo takų sveikata.

Kai katė susiduria su šlapimo takų problemomis veterinarai rekomenduoja jas maitinti daug drėgmės turinčiu maistu. Tačiau kodėl tam neužkirtus kelio laiku? Drėgnas kačių maistas būtų puiki prevencinė priemonė. Katėms natūralu gauti pakankamą vandens kiekį kartu su maistu. Kad ir pelė – normalus kačių maistas – sudaryta iš 70% vandens. Konservai katėms įprastai turi apie 78% drėgmės, o sausas maistas katėms tik 5-10%. Todėl konservai katėms – vienas iš būdų užtikrinti pakankamą gaunamo vandens kiekį savo augintinėms.

Duodama per mažai vandens
Grynas vanduo katėms gyvybiškai būtinas, kaip ir žmonėms. Vanduo sudaro 60-70% suaugusios katės kūno svorio. Vandens deficitas gali sukelti kritines pasekmes, įtakoti rimtas ligas. Net jeikatei duodamas drėgnas kačių maistas, namuose katei turi būti suteikiami keli papildomi vandens šaltiniai. Padėkite vandes tose vietose, kur katės mėgsta būti. Ir turėkite omenyje, kad kai kurios katės mėgsta tekantį vandenį; kitos katės nemėgsta vandenyje iš čiaupo esančio chloro.

Bandymas katę padaryti vegetare ar vegane
Dažnėjanti kačių maitinimo klaida – šeimininkų bandymas katę padaryti vegetare ar vegane. Katės yra prisiekę mėsėdžiai, o tai reiškia kad kačių maistas daugiausia turi būti mėsa ir subproduktai. Pavyzdžiui, amino rūgštis taurinas yra gaunama tik iš gyvūnų audinių. Taurino trūkumas katei gali sukelti širdies ir kvėpavimo sutrikimus, aklumą ir net mirtį. Iš mėsos gaunamos medžiagos gali būti išgaunamos sintetiniu būdu, tačiau turite būti labai atsargūs dėl specifinių kačių maisto poreikių. Juk dauguma iš mūsų ne viską žinome ir apie savo poreikius, tuo labiau sunku tiksliai nustatyti kačių poreikius.

Maistinių medžiagų trūkumo sukėlimas
Natūralus kačių maistas gamintas namuose – ypač populiarėjantis reiškinys. Tačiau svarbu suvokti, kad „gamintas namuose“ nebūtinai reiškia „sveikas“. Taip yra todėl, kad daugelis žmonių gamindami „iš akies“ nesugeba tinkamai subalansuoti mėsos ir kalcio kiekio.

Katės mityba gausi, pavyzdžiui, tunu ir kepenėlėmis gali sukelti vitamino A perdozavimą, kad įtakoja kaulų ir sąnarių skausmą, silpnus kailus ir sausą odą. Mityba, kurioje per daug šviežios žuvies gali sutriktyti vitamino B1 įsisavinimą, sukeliant raumenų silpnumą, smegenų pažeidimus. Norint gaminti katei maistą namuose, reikia labai atidžiai atsirinkti receptus ir labai daug apie tai žinoti.

Tinkamas kačių maistas, tinkamas jo kiekis, pakankamai vandens – ir Jūsų katės bus sveikos ir laimingos.

No comments:

Post a Comment