Wednesday, March 28, 2012

Kas yra dekoratyvinis triušiukas?

Koki gyvūnėlį paprastai nori auginti žmonės? Gražų ir įdomų, mielą ir draugišką, protingą ir paklusnų. Minkšto kailio žavesys, didelės nustebusios akys, mielas snukutis, meilė šeimininkui, gyvas intelektas ir nepakartojami charakterio bruožai suminkština kietaširdžius ir priverčia pamilti visam gyvenimui.

Tai jis, triušiukas iš vaikiškų pasakų, gudrus ir mielas, dažnai juokingas ir visada gražus, dabar tampa vis populiaresniu namų augintiniu. Taigi triušiai kraustosi pas mus, žmones, ir užkariauja širdis ne tik savo grožiu, bet ir mielomis išdaigomis ir dažnai netikėtu sumanumu.

Triušiai buvo prijaukinti daugiau nei prieš du tūkstančius metų, tačiau buvo vertinami vien dėl mėsos ir kailio. Vargu ar tokį jų gyvenimą galima būtų pavadinti „prijaukinimu“. Ir būtent dabar, per pastaruosius penkiasdešimt metų, atėjo laikas ir jiems užimti tokias pačias vietas žmonių namuose kaip ir šunys arba katės. Kas gi yra naminis triušis?

Dekoratyvinis triušis – tai specialiai išvesta triušių veislė skirta laikymui namuose buto sąlygomis ir gyvenimui kartu su žmogumi. Jų priežiūra nereikalauja didelių išlaidų, jie ištvermingi, pripranta prie savo šeimininkų, nekelia triukšmo ir tinkami laikyti lauke.

Auginti tokius triušiukus rekomenduojama vaikams, ypač tiems, kurie turi problemų su bendravimu, arba atvirkščiai, nervingiems, augantiems konfliktinėse šeimose. Taip pat jie rekomenduojami žmonėms, turintiems įvairių psichologinių problemų. Galima teigti, kad triušiai labai gerai tinka naminių gyvūnų vaidmeniui – jie neagresyvūs, švarūs, mielai bendraujantys su žmonėmis, jiems patinka, kai juos glosto. O triušiuko intelektas yra labiau išsivystęs negu juros kiaulytės, pelių, žiurkių arba žiurkėnų intelektai. Kada triušis užaugs jūsų namuose, jis puikiai supras jūsų intonacijas ir reaguos į jūsų žodžius.

Triušį labai patogu laikyti namuose, nesunku prižiūrėti. Jį galima išmokyti naudotis triušišku tualetu, žinoti savo vardą, įeiti į narvelį, kai to nori šeimininkas. Triušiukai yra švarūs gyvūnai; patys prižiūri savo kailį, neskleidžia nemalonaus kvapo. Šiuo metu zoologinės prekės turi triušiui būtino maisto (triušių ėdalo, šieno, vitaminų) ir didelį priežiūros priemonių (tualetų, dubenėlių, narvų) asortimentą. Taip pat vasarą jūs galite nudžiuginti triušiuka šviežia žole, daržovėmis ir vaisiais: bananais, obuoliais, kriaušėmis, apelsinais.

Tačiau triušiai turi ir keletą trūkumų. Jie yra energingi ir judrūs gyvūnai, todėl turi bent valandą per dieną būti išleisti iš narvo į kambarį, kad pabėgiotų. Taip pat kai kurie triušiai gali graužti baldus, kramtyti tapetus ir bandyti kasti kilimą. Šios problemos bus išspręstos, jeigu dažnai bendrausite ir auklėsite triušiuką. Jis greitai supras, ko negalima daryti.

Prijaukintas dekoratyvinis triušiukas – tai švelnus ir malonus bendravimui padarėlis. Jis gali ilgai sėdėti ant jūsų kelių, noriai atkišti jums skruostelį, kad jį paglostytumėte, ir laimingai merkti akis iš malonumo. Taip pat triušiai yra energingi, žaismingi, sumanūs ir smalsūs gyvūnai. Na kaip susidomėjot?

No comments:

Post a Comment