Friday, April 6, 2012

Apie triušiukų higieną

Jei auginate triušiukus, tai tikiuosi, kad ši pagalba besirūpinant mažuoju augintiniu bus naudinga :) 








Tualetas

Ekskrementų šalinimui, galima naudoti specialius dubenėlius. Indą reikia dėti į tą narvo kampą, kurį pasirinko jūsų augintinis. Esmė tame, jog triušiai visada pasirenka sau vietą, kur šlapinasi ir palieka dauguma savo “žirniukų”. Todėl vieta tualetui ten, kur nusprendė pats triušis, o ne jo šeimininkas. Po to, kai triušis pripras naudotis tualetu narve, dubenėlį galima statyt ir kambaryje, jeigu tuo metu gyvūnėlis išleistas pabėgioti. Šeimininkas, pasirinkdamas tualetą, turi atkreipti dėmesį į kelis svarbius faktorius:
  • Tualetas turi pritraukti gyvūną savo “išvaizda”.
  • Tualetas turi būti švarus. Geriausia būtų jį valyti 1-2 kartus per dieną.
  • Kadangi triušiai praleidžia tualete daug laiko, jis turi būti erdvus, patogus.
  • Svarbu, kad medžiaga, iš kurios pagamintas tualetas, būtų lengvai plaunama.
  • Negalima naudoti kartonines dėžes kaip tualetą. Popierius sušlampa ir lieka nemalonus kvapas.
  • Pjuvenos arba kitoks kraikas turi pilnai padengi tualeto dugną.

Oda ir kailis

Oda ir kailis turi būti visada švarūs, jei norite kad jūsų triušiukas būtų gražus.
Rūpinimasis triušiu priklauso nuo jo veislės. Kūno paviršiaus apžiūra, parodo mums odos pakitimus, parazitų buvimą ir svarbiausia ligų požymius.
Ką reikia daryti, norint gerai prižiūrėti triušio odą bei kailį? Svarbiausia reikia žinoti, jog triušis pats rūpinasi savo higiena. Jis valo burna kailį tose vietose, kurios jam yra pasiekiamos. Bet šios procedūros naminiams triušiukams yra per mažai.
Lengviausia prižiūrėti trumpaplaukius triušius. Jie nereikalauja kasdienės kailio priežiūros. Tačiau esant stipriam kailio užteršimui ar parazitų buvimui, reikalingas kasdienis kailio šukavimas. Svarbu šukuojant elgtis atsargiau, jei triušis šeriasi. Geriausia naudoti šukas tik pradžioj, o vėliau naudoti frotinį medžiagos gabaliuką. Rūpinimasis ilgaplaukiais triušiais yra sudėtingesnis. Kuo ilgesnis plaukas, tuo daugiau darbo. Šukas tokioms veislėms būtina naudoti kasdien. Ypač tai svarbu šėrimosi laikotarpiu. Būtinai reikia kreipti dėmesį į kailiuką pilvo, kaklo bei užpakaliuko srityse. Pradėti šukuoti reikia retų dantukų šukomis, o po to dažnių. Susivėlusį kailiuką susidariusį dėl blogos priežiūros reikia išvelti. Jeigu tai nesigauna, geriausias variantas būtų nukirpti.
Turbūt nereikia priminti, jog šių procedūrų metu, su gyvūnu reikia elgtis švelniai ir stengtis jo nesužaloti. Laikydamiesi šios taisyklės, jūs leisite suprasti triušiukui, jog norite padėti.

No comments:

Post a Comment